• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Kisvízi élőhelyekSAJTÓKÖZLEMÉNY


KEHOP-4.1.0-15-2016-00058


NAGY MUNKA A KISVIZEKÉRT


A vizes élőhelyek állapotának javítását, új élőhelyek teremtését tűzte ki célul a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A kisvizes pályázat a Mátrában és a Keleti-Cserhát területein javítja az európai közösségi jelentőségű, védett és fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok életfeltételeit.

A klímaváltozás, illetve a táj hidrológiai viszonyainak megváltozása miatt egyes vizes élőhelyek korán kiszáradnak, sőt el is tűnnek. Jelentős problémát okoz az erdőgazdálkodási célú közlekedés és az is, hogy a patakokra épített műtárgyak befolyásolják a víz természetes folyását. A fejlesztések számos helyen orvosolják ezeket a problémákat, így javítva különböző európai közösségi jelentőségű hal-, kétéltű- és hüllőfajok, továbbá fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok védelmét.

A Mátrában a munka során 189 kis vizes élőhelyet hoznak létre, vagy állítanak helyre kedvező élő- és szaporodóhelyeket teremtve a BNPI munkatársai. A Cserhátban és Ipoly-völgy területén 15 helyszínen folynak vizes kivitelezési munkálatok. Tíznél több helyen kerítést létesítenek, hogy az értékes forráslápok, gyapjúsásos láprét vagy éppen tőzegmohás fűzláp területétől távol tartsák a károsodásukat okozó nagyvadakat és a járműveket.

Helyreállítják a Pisztrángos- és a Szent Anna-tavat, elbontják a Garábi-patak fenéklépcsőjét, a helyére surrantót építenek, a Zsunyi- és a Cserkúti-patakon pedig többek között visszaállítják a meder eredeti állapotát. Ugyanakkor két bemutatóhelyet is létrehoznak, kielégítendő a természetbarátok érdeklődését.

A projektben elkészül az Igazgatóság első, terepi foglalkozásokat biztosító oktatóbusza, egy Natura 2000 mobil kiállítás és a kétéltűeket illetve a projektet bemutató természetfilm is. A projekttel érintett területen 1 db esőház és 30 db ismeretterjesztő tábla kerül kihelyezésre.

A természettel, természeti értékek megőrzésével kapcsolatos szemlélet alakítása érdekében háromféle kiadvány is készül. A Magas-Mátra célterületén, illetve a Mátra és a Cserhát hegylábi régióinak célterületét bemutató egy-egy leporelló[H1]  és a Mátra kétéltűit és hüllőit tárgyaló faunisztikai-természetvédelmi munkát, valamint a projekt részletes bemutatását tartalmazó tanulmánykötet.

A projekt: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kisvízi élőhelyek – Források, forráslápok és a kapcsolódó élőhelyek védelme a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

KEHOP-4.1.0-15-2016-00058

A projekt 328 442 297 forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A támogatási arány: 100 %.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 Projekt időszaka:                                2016. 12. 01. – 2021. 12. 31.

A projekt időigénye:                             61 hónap

A projekt összköltsége:                        328 442 297 Forint

Érintett megyék:                                 Borsod-Abaúj-Zemplén megye,                                                               Heves megye

k

__