Cseppkövek és denevérek

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00017

 

38 BARLANG MEGŐRZÉSÉÉRT ÉS BEMUTATÁSÁÉRT ZAJLIK SZAKMAI PROGRAM A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGON


Három megye 38 barlangjában végez a látogatók kényelmét, valamint a barlangok biztonságát szolgáló beruházásokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A Cseppkövek és denevérek című KEHOP pályázat keretében finanszírozott munka jelentőségét növeli, hogy a barlangok közül 25 fokozottan védett, 11 megkülönböztetett jelentőségű és 2 védett.

 

380 millió forintot és 64 hónapot vesz igénybe az a hatalmas munka, aminek eredményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megye barlangjait látogató turisták és barlangászok is élvezhetik majd.

Egyes barlangok esetében gondot jelent, hogy a feltárások során a kutatóegyesületek által több évtizede beépített, a közlekedést lehetővé tevő segédeszközök tönkrementek, balesetveszélyesek, emellett nem biztosítják a barlangi képződmények védelmét. Most eltávolítják a korrodált, balesetveszélyes kikötési pontokat és köteleket és tartósabb eszközökre cserélik azokat.

 

A műszaki korszerűsítések sorából kiemelkedik a Szeleta-barlang, ahol a bejárathoz vezető nagyon meredek, több szakaszon balesetveszélyes turistautak biztonságossá tétele járóplatformok építésével.

A projekt keretén belül a másik nagyobb beruházás a szilvásváradi, Szalajka-völgyi információs ház épületének állagmegóvása. Ezt kiegészíti az épület belső terében és pincéjében a Szalajka-völgyhöz és a bükki barlangokhoz kapcsolódó bemutatóterek kialakítása. A legtöbb munkát azonban a barlangok megfelelő lezárása jelenti a szakembereknek. Döntő többségében eddig is lezárt járatokról van szó, de előfordul, hogy természet- vagy életvédelmi szempontból indokolt új barlanglezárás készül, ami sokszor elengedhetetlen az adott barlang természeti állapotának megőrzése szempontjából. Egyes bejáratok lezárása már több évtizede készült és többszöri rongálásnak esett áldozatul. Előfordul, hogy a lezárás, illetve a bejáratbiztosítás kialakítása természetvédelmi kezelői szempontból nem felel meg a jelenlegi követelményeknek. Ezeket a barlanglezárásokat felújítják, átalakítják. Vannak omlásveszélyes, beomlott bejáratok, illetve biztosítatlan járatszakaszok, emellett előfordul, hogy a nagy esők által a bejáratba behordódott törmelék feltöltötte a járatokat. Ezekbe a bejárati szakaszokba végleges biztosítást építenek, a törmeléket eltávolítják és beépítik a szükséges közlekedést elősegítő létesítményeket is.

A projekt keretében utak, illetve turistautak közelében összesen 19 helyszínen kerül sor tájékoztató tábla, vagy információs felület kihelyezésére.

A projekt 380,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A támogatási arány 100%.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, 3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail:titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Cseppkövek és denevérek – Barlangok megőrzése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

IV. ütem

KEHOP-4.1.0-15-2016-00017

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 02. 01 – 2021. 12. 31.

A projekt tervezett időigénye:                64 hónap

A projekt becsült összköltsége:              380,00 millió Forint

Érintett megyék:                                  Borsod-Abaúj-Zemplén megye,  Nógrád megye, Heves megye