Fülkés sziklák, kaptárkövek

SAJTÓKÖZLEMÉNY
KEHOP-4.1.0-15-2016-00031

 


KAPTÁRKÖVEK, FÜLKÉS SZIKLÁK

A Bükkalja területén - a siroki Vár-hegytől a kácsi Kecske-kőig - több csoportban láthatók olyan sziklavonulatok vagy kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak, s amelyek a Bükkaljai Kőkultúra részeként a hungaricumok listájára is felkerültek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság programot indított minél jobb a megközelíthetőségük, bemutathatóságuk érdekében.

A kaptárkövek olyan földtani alakzatok, amelyek az ember formaalakító tevékenységének nyomait is magukon hordozzák, ezért régészeti, néprajzi, történeti értéket is képviselnek – hasonlóan az Európa más tájain megtalálható megalitikus kőemlékekhez, különösen a Balkán-félszigeten fellelhető ókori (trák) kultikus sziklaszentélyekhez.

A Bükkalján 38 kaptárkő, illetve több fülkés kúpból álló kaptárkőcsoport ismert. A legtöbb kaptárkő környezetében megjelent az erőszakosan terjeszkedő akác, ami a repedésekbe behatoló gyökérzetével a sziklákat megrepeszti, pusztítja. A projekt keretében 21 helyszínen végez el különböző munkákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kaptárkövek és ezek bemutatása érdekében – ennek fontos eleme az ezeket veszélyeztető vagy nem őshonos növényzet eltávolítása. A projekt Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei helyszíneket is felölel, de kiemelt helyszíne a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területe, ahol az ország legnagyobb és legszebb kaptárkőcsoportja található.

Mivel a védelem mellett a bemutathatóság is igen fontos, a projekt keretében kialakítanak a fülkés sziklák tanulmányozását lehetővé tevő biztonsági, bemutató és oktató-kiszolgáló létesítményeteket is. Elkészül a NATURA 2000 területek bemutatási terve, és a helyi közösségek képviselőinek bevonásával szemléletformálási akciókat is terveznek.

A projekt 180,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A támogatási arány 100%.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Fülkés sziklák, kaptárkövek – A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő kaptárkövek megőrzése, bemutatása

KEHOP-4.1.0-15-2016-00031

 

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 09. 01. – 2021. 12. 31.

A projekt tervezett időigénye:                64 hónap

A projekt becsült összköltsége:              180,00 millió Forint

Érintett megyék:                                   Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye