Földvárak


SAJTÓKÖZLEMÉNY
KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

 


A FÖLDVÁRAK LEGÚJABB VÉDŐI

A nagyközönség számára nem olyan izgalmasak a földvárak, mint kőből épült kései utódaik – a kutatók számára azonban nagyon sok érdekeset elmondanak múltunkról. Hogy ez a „fabula” még sokáig folytatódhasson, pályázati forrásból 180 millió forintot fordít több földvár megóvására a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területe nagyrészt Észak-Magyarország hegyvidéki területein helyezkedik el, de a hegylábat ölelő alföldi területek is tartoznak hozzá, egészen a Tisza vonaláig. A hegység és a síkvidék találkozása gyakran nyújtott menedéket és élőhelyet az embereknek az őskortól kezdve napjainkig. A Bükk hegység északi és déli peremén, illetve a mélyen benyúló völgyekben vagy nagy területre kilátást nyújtó hegyormokon több őskori (bronzkori, vaskori), illetve kora középkori földvár és erődített telep ismert.

Aprojekt keretében 7 helyszínen (Kelemen-széke; Verebce-bérc Dédesi-vár; Bükkzsérc - Hódos-tető; Cserépfalu - Mésztető; Felsőtárkány - Kő-közi-vár; Felsőtárkány - Vár-hegy; Sajónémeti - Vár-hegy) tervezünk állagmegóvást, helyreállítást Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében.

A munka egyik fő eleme a földvárak rekonstrukciója a bolygatások, roncsolások,balesetveszélyes állapotok rendezése, megszüntetése. Kiépítünk olyan műszaki létesítményeket is, amelyek kiküszöbölik a veszélyeztető tevékenységeket, illetve ezek káros hatásait. Ugyancsak fontos az élőhelyen nem őshonos vagy agresszíven terjeszkedő fajok egyedeinek eltávolítása, illetve más, az eredeti növényzet regenerációját elősegítő beavatkozások elvégzése. A bemutatás elősegítése érdekében a felsőtárkányi Kő-közi-vár területén egy helyen a megbontott sánc részleges rekonstrukciója és az átmetszés helyén a sánc szerkezetét bemutató feltárás kialakítására is sor kerül.

A projekttel érintett földvárak területén 5 tanösvényt alakítunk ki, közel 21 km hosszúságban, melyek mentén 6 db esőházat, 25 db ismeretterjesztő táblát és 7 erdei bútort helyezünk ki.

A természettel, természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzésével kapcsolatos szemlélet alakítása érdekében két kiadvány is készül. Egyik a földvár-lelőhelyeket, az ezekkel kapcsolatos terepi bemutatóhelyeket, tanösvényeket bemutató térképes leporelló, míg a másik a BNP területén lévő földvárak atlasza - lelőhelyek katalógusa.

 

 

A projekt: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Földvárak, tájképi és kulturális értékeink – Földvárak természet- és tájvédelmi rehabilitációja a BNPI területén

KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

Projekt időszaka:                                 2016. 09. 01. – 2021.12.31.

A projekt időigénye:                             64 hónap

A projekt összköltsége:                         180,00 millió Forint

Érintett megyék:                                   Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye

A projekt 180 millió forintból az Európai Unió 100 %-os támogatásával valósult meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu