Akadálymentes

» Természetvédelmi őrszolgálati iroda épül Tardon. KEHOP-4.2.0-15-2016-00005

TERMÉSZETVÉDELMI ŐRSZOLGÁLATI IRODA ÉPÜL TARDON

KEHOP-4.2.0-15-2016-00005

Őrszolgálati irodát alakít ki Tardon a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). A 190 milliós beruházás révén jelentősen javulnak a természetvédelmi őrök munkakörülményei.

A BNPI területén 7 regionális természetvédelmi tájegységbe és természetvédelmi őrkerületekbe szervezve működik az őrszolgálat. A Kelet-bükki Tájegység egyes őrkerületei távol esnek a jelenlegi tájegységközponttól, ezért volt szükség a tardi őrszolgálati iroda megépítésére. Kialakításával egy élő és élettelen természeti értékekben gazdag, több mint 18 ezer ha kiterjedésű őrkerületben teremtenek megfelelő munkakörülményeket, lehetőséget az adminisztrációs feladatok ellátására, az ügyfelekkel való kapcsolattartásra és a különböző eszközök tárolására a természetvédelmi őrszolgálat munkatársainak.

Az újépítésű, akadálymentes, 80-100 m2-es őrház irodájában hárman dolgoznak majd, emellett öltözőt és pihenőt, fürdőszobát, étkezős teakonyhát és egyéb kiegészítő helyiségeket is kialakítanak.

A pályázat keretében új járműveket és monitoringeszközöket is beszereznek a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai számára.

A projekt 190,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A területi jelenlét és természetvédelmi őrzés hatékonyságának javítása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának komplex fejlesztésével

KEHOP-4.2.0-15-2016-00005

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 09. 01. – 2018. 12. 31.

A projekt tervezett időigénye:                 28 hónap

A projekt becsült összköltsége:             190,00 millió Forint

Érintett megyék:                                   Borsod-Abaúj-Zemplén megye

                                                           Nógrád megye

                                                           Heves megye

» Cseppkövek és denevérek KEHOP-4.1.0-15-2016-00017

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00017

 

 

38 BARLANG MEGŐRZÉSÉÉRT ÉS BEMUTATÁSÁÉRT ZAJLIK SZAKMAI PROGRAM A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGON

Három megye 38 barlangjában végez a látogatók kényelmét, valamint a barlangok biztonságát szolgáló beruházásokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A Cseppkövek és denevérek című KEHOP pályázat keretében finanszírozott munka jelentőségét növeli, hogy a barlangok közül 25 fokozottan védett, 11 megkülönböztetett jelentőségű és 2 védett.

380 millió forintot és 40 hónapot (2016. szeptember 1-től 2019. december 31-ig) vesz igénybe az a hatalmas munka, aminek eredményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megye barlangjait látogató turisták és barlangászok is élvezhetik majd.

Egyes barlangok esetében gondot jelent, hogy a feltárások során a kutatóegyesületek által több évtizede beépített, a közlekedést lehetővé tevő segédeszközök tönkrementek, balesetveszélyesek, emellett nem biztosítják a barlangi képződmények védelmét. Most eltávolítják a korrodált, balesetveszélyes kikötési pontokat és köteleket és tartósabb eszközökre cserélik azokat.

A műszaki korszerűsítések sorából kiemelkedik a Szeleta-barlang, ahol a bejárathoz vezető nagyon meredek, több szakaszon balesetveszélyes turistautak biztonságossá tételét tervezik járóplatformok építésével.

A projekt keretén belül a másik nagyobb beruházás a szilvásváradi, Szalajka-völgyi információs ház épületének állagmegóvása. Ezt kiegészíti az épület belső terében és pincéjében a Szalajka-völgyhöz és a bükki barlangokhoz kapcsolódó bemutatóterek kialakítása. A legtöbb munkát azonban a barlangok megfelelő lezárása adja a szakembereknek. Döntő többségében eddig is lezárt járatokról van szó, de előfordul, hogy természet- vagy életvédelmi szempontból indokolt új barlanglezárás készül, ami sokszor elengedhetetlen az adott barlang természeti állapotának megőrzése szempontjából. Egyes bejáratok lezárása már több évtizede készült és többszöri rongálásnak esett áldozatul. Előfordul, hogy a lezárás, illetve a bejáratbiztosítás kialakítása természetvédelmi kezelői szempontból nem felel meg a jelenlegi követelményeknek. Ezeket a barlanglezárásokat felújítják, átalakítják. Vannak omlásveszélyes, beomlott bejáratok, illetve biztosítatlan járatszakaszok, emellett előfordul, hogy a nagy esők által a bejáratba behordódott törmelék feltöltötte a járatokat. Ezekbe a bejárati szakaszokba végleges biztosítást építenek, a törmeléket eltávolítják és beépítik a szükséges közlekedést elősegítő létesítményeket is.

A projekt keretében utak, illetve turistautak közelében összesen 19 helyszínen kerül sor tájékoztató tábla, vagy információs felület kihelyezésére.

A projekt 380,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, 3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Cseppkövek és denevérek – Barlangok megőrzése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

IV. ütem

KEHOP-4.1.0-15-2016-00017

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 09. 01 – 2019. 12. 31.

A projekt tervezett időigénye:                 40 hónap

A projekt becsült összköltsége:             380,00 millió Forint

Érintett megyék:                                   Borsod-Abaúj-Zemplén megye,  Nógrád megye, Heves megye 

» Évmilliók dokumentumai KEHOP-4.1.0-15-2016-00022


SAJTÓKÖZLEMÉNYKEHOP-4.1.0-15-2016-00022

 Láthatóvá váltak az ÉVMILLIÓK DOKUMENTUMAI

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében a Természetvédelmi és élővilág-védelmi fejlesztések megvalósítása érdekében a KEHOP-4.1.0. prioritástengelyen belül valósította meg az „Évmilliók dokumentumai - Földtani alapszelvények és feltárások rehabilitációja a Bükk hegységben” című projektjét.

 

Projekt kezdete: 2016. szeptember 1.

A projekt teljes költségvetése bruttó: 180 000 000 Ft, (melyből az alapszelvények területén történt kivitelezési munkálatok összege 99 300 000 Ft+ÁFA – 126 111 000 Ft)

 A földtani alapszelvények azok a helyszínek, amelyek a legjobban reprezentálnak egy-egy földtani képződményt, eseményt, folyamatot vagy földtörténeti időtartamot. Ezek olyan kőzet- és időrétegtani etalont jelentenek tehát, amihez viszonyítani lehet más területek képződményeinek megítélését.

 A projekt keretében 17 helyszínen került sor a Bükkben és a Bükkhöz kapcsolódó Upponyi-hegységbenértékes földtani alapszelvények, feltárásokmegőrzésére, helyreállítására, valamint a védelmet és bemutatást biztosító beruházások elvégzésére.Ezek között 5 földtani értéket képviselő egykori kőbánya, egy régi érckutató-táró, több útbevágás vagy természetes kőzetfeltárás található.

 A tevékenység során:

- a kisebb feltárások, útbevágások esetében a kőtörmelék, talajráfolyás eltávolítására, a bemutatást zavaró növényzet kiirtására,

a felhagyott bányák, külfejtések esetén a veszélyes, meglazult kőzet eltávolítására,erodált törmelék letermelésére, falfelületek frissítésére (rámolás, kopogózás), biztonsági berendezések – védőkorlát, védősánc –kiépítésére, a bemutatást akadályozó növényzet eltávolítására, a bányaudvarok rendezésére is sor került.

- Az Y-tárónál a meggyengült bejárat megerősítése és a vágat denevérbarát lezárása történt meg.

 A projekt 18. beruházási helyszíne a Bükk-fennsíkon található Létrás-tetői kulcsos ház. A ház kismértékű megújításántúlmenően, a ház mellett kisebb, szabadon látogatható,az alapszelvényekben is feltáruló kőzeteket és ezen keresztül a hegység földtani fejlődéstörténetét szemléltető földtani bemutatóhelyet alakítottunk ki.

 Minden feltárás új ismertetőtáblával gazdagodott.Táblát 15 helyszínreés további esőbeállót 3 helyszínrehelyeztünk ki. A 15 új ismertetőtáblára, két már meglévő táblaszerkezetre, illetve az esőbeállókra összesen 23 információs felületet helyeztünk ki.

A Létrás-tetői kulcsos háznál kialakított szabadtéri kőzetparkban 12 darab új, kisméretű ismertetőtábla segíti az ismeretátadást.

 A projekt keretében beszerzésre került 2 db Dacia Duster 1,5 dci4*4típusú 5 személyes terepjáró személygépkocsi.A gépjárművek a folyamatos területi jelenlét, a pályázat sikeres, természetvédelmi és pályázattechnikai szempontoknak megfelelő megvalósítása, lebonyolítása, a pályázat eredményeinek kommunikációja és a pályázat által érintett csoportokkal való kapcsolattartás biztosításához szükségesek.

 Központosított közbeszerzési eljárás keretében 1 db laptop beszerzése történt meg.

 

A bemutatás érdekében 3 féle kiadványkészült a projekt során.

  • Térképes leporelló– 2500 példányban.
  • Spirálos atlasz–1300 példányban.
  • A5-ös kiadvány–500 példányban.

 

Alapszelvény/objektum megnevezése

Település

Megye

Pz-25 földtani alapszelvény (Rákmara)

Szilvásvárad

Heves

Pz-39 földtani alapszelvény (Harka-tető, Strázsa-hegy)

Nekézseny

Borsod-Abaúj-Zemplén

P-02 földtani alapszelvény (Mihalovits kőfejtő)

Nagyvisnyó

Heves

P-03, T-70 földtani alapszelvény (Bálvány É)

Nagyvisnyó

Heves

Gerennavári kőfejtő, útbevágás

Szilvásvárad

Heves

T-61 földtani alapszelvény (Savós-völgy)

Miskolc

Borsod-Abaúj-Zemplén

T-62 földtani alapszelvény (Vadász-völgy)

Miskolc

Borsod-Abaúj-Zemplén

T-64 földtani alapszelvény (Rónabükk)

Szilvásvárad

Heves

T-65, J-52 földtani alapszelvény (Hereg-rét)

Felsőtárkány

Heves

T-68 földtani alapszelvény (Hór-völgy 1. útbevágás)

Cserépfalu

Borsod-Abaúj-Zemplén

T-69 földtani alapszelvény (Subalyuk melletti kőfejtő, Hór-vögy 2.)

Cserépfalu

Borsod-Abaúj-Zemplén

J-47 földtani alapszelvény (Bánya-hegy)

Répáshuta

Borsod-Abaúj-Zemplén

J-48 földtani alapszelvény  (Lök-völgy 2.)

Felsőtárkány

Heves

K-17 földtani alapszelvény (szőlők a falu É-i végén

Dédestapolcsány

Borsod-Abaúj-Zemplén

Ol-11 földtani alapszelvény (Síkfőkút)

Noszvaj

Heves

Y-táró

Miskolc

Borsod-Abaúj-Zemplén

Darázskő-bánya

Mónosbél

Heves

 

 

A projekt: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Évmilliók dokumentumai – Földtani alapszelvények és feltárások rehabilitációja a Bükk hegységben

KEHOP-4.1.0-15-2016-00022

A projekt 180 millió forintból az Európai Unió 100 %-os támogatásával valósult meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

Projekt időszaka:                                 2016. 09. 01. – 2020. 09. 13.

A projekt időigénye:                              28 hónap

A projekt összköltsége:                         180,00 millió Forint

Érintett megyék:                                   Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye

 

» A földvárak legújabb védői. KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

A FÖLDVÁRAK LEGÚJABB VÉDŐI

A nagyközönség számára nem olyan izgalmasak a földvárak, mint kőből épült kései utódaik – a kutatók számára azonban nagyon sok érdekeset elmondanak múltunkról. Hogy ez a „beszélgetés” még sokáig folytatódhasson, pályázati forrásból 180 millió forintot fordít több földvár megóvására a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

 Bár a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területe nagyrészt Észak-Magyarország hegyvidéki területein helyezkedik el, a hegylábat ölelő alföldi területek is tartoznak hozzá, egészen a Tisza vonaláig. A hegység és a síkvidék találkozása gyakran nyújtott menedéket és élőhelyet az embereknek az őskortól kezdve napjainkig. A Bükk hegység északi és déli peremén, illetve a mélyen benyúló völgyekben vagy nagy területre kilátást nyújtó hegyormokon több őskori (bronzkori, vaskori), illetve kora középkori földvár és erődített telep ismert.

A 2018 végéig tartó, 180 millió forint értékű projekt keretében 7 helyszínen terveznek állagmegóvást, helyreállítást Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében. A munka három nagy kiterjedésű, több korszakon át lakott földvárat, négy kisebb kiterjedésű földvárat érint.

A munka egyik fő eleme a földvárak rekonstrukciója a bolygatások, roncsolások rendezésével, megszüntetésével. Kiépítenek olyan műszaki létesítményeket is, amelyek kiküszöbölik a veszélyeztető tevékenységeket, illetve ezek káros hatásait. Ugyancsak fontos az élőhelyen nem őshonos vagy agresszíven terjeszkedő fajok egyedeinek eltávolítása, illetve más, az eredeti növényzet regenerációját elősegítő beavatkozásokat is elvégeznek.

A légi lézerszkennelt felvételek (LiDAR) készítésével és felszíni régészeti vizsgálatokkal a földvárak kiterjedését, objektumaik elhelyezkedését is pontosítják.

 Az állagmegóvás pedig lehetővé teszi a földvárak hosszú távú fenntartását, tanulmányozhatóságukat és természetvédelmi célú bemutatásukat.

A projekt 180,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Földvárak, tájképi és kulturális értékeink – Földvárak természet- és tájvédelmi rehabilitációja a BNPI területén

KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 09. 01. – 2018. 12. 31.

A projekt tervezett időigénye:                 28 hónap

A projekt becsült összköltsége:             180.000.002,- Ft (nettó)

Érintett megyék:                                            Borsod-Abaúj-Zemplén 

» Kaptárkövek, fülkés sziklák KEHOP-4.1.0-15-2016-00031

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00031

 

KAPTÁRKÖVEK, FÜLKÉS SZIKLÁK

A Bükkalja területén - a siroki Vár-hegytől a kácsi Kecske-kőig - több csoportban láthatók olyan sziklavonulatok vagy kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak, s amelyek a Bükkaljai Kőkultúra részeként a hungaricumok listájára is felkerültek. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság programot indított minél jobb a megközelíthetőségük, bemutathatóságuk érdekében. 

A kaptárkövek olyan földtani alakzatok, amelyek az ember formaalakító tevékenységének nyomait is magukon hordozzák, ezért régészeti, néprajzi, történeti értéket is képviselnek – hasonlóan az Európa más tájain megtalálható megalitikus kőemlékekhez, különösen a Balkán-félszigeten fellelhető ókori (trák) kultikus sziklaszentélyekhez.

A Bükkalján 38 kaptárkő, illetve több fülkés kúpból álló kaptárkőcsoport ismert. A legtöbb kaptárkő környezetében megjelent az erőszakosan terjeszkedő akác, ami a repedésekbe behatoló gyökérzetével a sziklákat megrepeszti, pusztítja. A 2018 végégig tartó, 180 millió forintos projekt keretében 21 helyszínen végez el különböző munkákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kaptárkövek és ezek bemutatása érdekében – ennek fontos eleme az ezeket veszélyeztető vagy nem őshonos növényzet eltávolítása. A projekt Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyei helyszíneket is felölel, de kiemelt helyszíne a Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területe, ahol az ország legnagyobb és legszebb kaptárkőcsoportja található. 

Mivel a védelem mellett a bemutathatóság is igen fontos, a projekt keretében kialakítanak a fülkés sziklák tanulmányozását lehetővé tevő biztonsági, bemutató és oktató-kiszolgáló létesítményeteket is. Elkészül a NATURA 2000 területek bemutatási terve, és a helyi közösségek képviselőinek bevonásával szemléletformálási akciókat is terveznek.

A projekt 180,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Fülkés sziklák, kaptárkövek – A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén lévő kaptárkövek megőrzése, bemutatása

KEHOP-4.1.0-15-2016-00031

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 09. 01. – 2018. 12. 31.

A projekt tervezett időigénye:                 28 hónap

A projekt becsült összköltsége:             180,00 millió Forint

Érintett megyék:                                   Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye

» Dél-hevesi tájegység KEHOP-4.1.0-15-2016-00029

AJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00029

 

ÚJABB LÉPÉSEK A BNPI DÉL-HEVESI TÁJEGYSÉGBEN A MAGYAR SZÜRKEMARHÁKÉRT

Ha a magyar szürkemarhákról esik szó, elsősorban a Hortobágy jut eszünkbe. Pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, a Dél-hevesi Tájegységben is legel egy jelenleg 120 egyedből álló gulya. Sőt, most egy 1,463 milliárdos projekt keretében fejlesztik a tartás körülményeit és lehetőségeit.

A saját vagyonkezelésében lévő területek természetvédelmi szempontú hasznosításával lassan már egy évtizede foglalkozik a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) a Dél-hevesi Tájegységben. A bevont terület nagysága évről évre nő. A hasznosítás egyik legfőbb eleme a napjainkban már közel 800 hektáron folyó, alapvetően túzokvédelmi szempontú szántóföldi növénytermesztés. Ezt 2013-ban egészítették ki további 360 hektár gyepterület kaszálásával és legeltetésével. Ez utóbbiban van fontos szerepe a jelenleg 120 egyedből álló, ám folyamatosan bővülő magyar szürke szarvasmarha gulyának.

Az állatok téli tartásához, a gépek és a takarmány, termények tárolásához szükséges, valamint az itt dolgozók elhelyezését szolgáló, udvarház jellegű épületegyüttes kialakítása valósulhat meg 2021 végéig. A BNPI 1,463 milliárd forintot nyert „A hosszú távú természetvédelmi területkezelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Dél-hevesi Tájegységben” című projektje keretében.

A beruházás során alakítják ki a központi épületet, amiben éppúgy helyet kap az iroda, a szociális helyiségek (öltöző, pihenő, konyha, vizesblokk), mint a telep működtetése során szükséges anyagok és eszközök zárt tárolását biztosító raktárhelyiségek. A növendék- és gulyaistállót 500 egyedből álló, vegyes ivarú és korcsoportú magyar szürke szarvasmarha állomány elhelyezésére tervezik. Ezek mellett megépülnek a különböző tárolóépületek: a gépszín, ami javítóműhelyként is szolgálhat, vagy az akár 3000 mázsa, a tájegységben megtermelt termény befogadására alkalmas szemes terménytároló. A takarmánytároló és szérűskert pedig 8000-9000 darab bála kazalban történő elhelyezését is lehetővé teszi. Ezek mellett számos kiegészítő építmény, így például mérlegház, csapadék- és szennyvízakna, fúrt kút, belső úthálózat, valamint kerítés teszi majd teljessé az „udvarház” működését.

A projekt 1,463 milliárd forintból, az Európai Unió támogatásával valósul meg. A támogatási arány 100%.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A hosszú távú természetvédelmi területkezelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Dél-hevesi Tájegységben

KEHOP-4.1.0-15-2016-00029

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 10. 01. – 2021. 10. 30.

A projekt tervezett időigénye:                 61 hónap

A projekt becsült összköltsége:             1,463 milliárd Forint

Érintett megyék:                                  Heves megye 

» Kapu a Mátra kincseihez. KEHOP-4.1.0-15-2016-00032

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00032

KAPU A MÁTRA KINCSEIHEZ

Kiállítótér, oktató- és bemutatóközpont, valamint más oktatási célú helyiségek is helyet kapnak abban az új látogatóközpontban, amit Mátrafüreden alakít ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az épülethez egy tanösvény is csatlakozik majd, várhatóan 2018 végétől.

A Mátra természetvédelmi szempontból legértékesebb része a Mátrai Tájvédelmi Körzet, ami a Keleti- és Középső Mátrában, valamint a Nyugati Mátrában helyezkedik el. A védett területen természeti területek – középhegységi erdők különböző típusai, erdősztyepprétek, lápok –, Natura 2000 madárvédelmi terület és Natura 2000 természet-megőrzési területek is találhatók. A Mátra a kirándulók, túrázók és osztálykirándulások egyik kedvelt célpontja, így ennek a meglévő érdeklődésnek a kielégítését, a sokféle érték bemutatását szolgálja majd a látogató- és oktatási központ.

Az igazgatóság mátrafüredi tájegységirodáját bővítik ki úgy, hogy kezelőközponti feladatai mellett látogató- és oktatóközpontként is működjön. A bővítéssel korszerű irodát és eszközraktárt, természetvédelmi, oktató- és bemutatóközpontot, oktatási célú helyiségeket, valamint kiállítóteret hoznak létre. Az interaktív és virtuális elemeket is tartalmazó állandó kiállítás a vulkanikus felépítésű Mátra természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja majd be természetvédelmi kezelési szempontból.

Az iskolai csoportoknak szakvezetést, környezet- és természetvédelmi foglalkozásokat, előadásokat is kínálnak majd. A központ udvaráról induló új tanösvényen pedig a Sás-tó és a Kozmáry-kilátó érintésével, sok élmény után érnek majd vissza Mátrafüredre.

A projekt keretében megújulnak a központ közeléből induló Sár-hegyi tanösvény tájékoztató táblái, továbbá 2 új tábla is kihelyezésre kerül.

A projekt 332,66 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

 

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kapu a Mátra kincseihez - Látogató-, oktatási- és kezelőközpont kialakítása Mátrafüreden

KEHOP-4.1.0-15-2016-00032

 

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 09. 01. – 2021. 01. 24.

A projekt tervezett időigénye:                 53 hónap

A projekt becsült összköltsége:             332,66 millió Forint

Érintett megyék:                                   Heves megye

» Kisvízi élőhelyek. KEHOP-4.1.0-15-2016-00058

AJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00058

NAGY MUNKA A KISVIZEKÉRT

Háromszáz millió forint értékben javítja a vizes élőhelyek állapotát a Mátrában és a Keleti-Cserhát területein a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Ezzel a munkával az európai közösségi jelentőségű és fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok megőrzését is szolgálják.

A klímaváltozás, illetve a táj hidrológiai viszonyainak megváltozása miatt egyes vizes élőhelyek korán kiszáradnak, sőt el is tűnnek. Jelentős problémát okoz az erdőgazdálkodási célú közlekedés és az is, hogy a patakokra épített műtárgyak befolyásolják a víz természetes folyását. A most tervbe vett fejlesztések számos helyen orvosolják ezeket a problémákat, így javítva különböző európai közösségi jelentőségű hal-, kétéltű- és hüllőfajok, továbbá fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok védelmét.

A munka során 189 kis vizes élőhelyet hoznak létre, vagy állítanak helyre kedvező élő- és szaporodóhelyeket teremtve a BNPI munkatársai. Tíznél több helyen pedig kerítést létesítenek, hogy az értékes forráslápok, gyapjúsásos láprét vagy éppen tőzegmohás fűzláp területétől távol tartsák a károsodásukat okozó nagyvadakat és a járműveket.

Helyreállítják a Pisztrángos- és a Szent Anna-tavat, elbontják a Garábi-patak fenéklépcsőjét, a helyére surrantót építenek, a Zsunyi- és a Cserkúti-patakon pedig többek között visszaállítják a meder eredeti állapotát. Ugyanakkor három bemutatóhelyet is létrehoznak, kielégítendő a természetbarátok érdeklődését.

A projekt 300,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kisvízi élőhelyek – Források, forráslápok és a kapcsolódó élőhelyek védelme a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

KEHOP-4.1.0-15-2016-00058

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 12. 01. – 2019. 12. 31.

A projekt becsült összköltsége:             300,00 millió Forint

Érintett megyék:                                   Heves megye

                                                           Nógrád megye

» Őshonos fafajok KEHOP-4.1.0-15-2016-00062

AJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00062

NATURA 2000 ERDŐK ÚJSZERŰ TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉSE

Natura 2000 és védett erdei élőhelyek helyreállítása történik idegenhonos fafajokból álló faállományok mozaikos, foltszerű átalakításával. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság négy megye területén 5 év alatt végzi el pályázati forrásból a 350 millió forint értékű élőhelyfejlesztési munkát.

A projekt célja az Igazgatóság vagyonkezelésében lévő védett és/vagy Natura 2000 erdőterületeken akácos, fenyves és nemes nyáras erdőtömbökben az őshonos fafajok elegyarányának a jelentős javítása. A beavatkozások olyan térbeli eloszlásban, újszerű módon történnek, hogy ezáltal a természetes élőhelyeknek a fragmentáltsága csökkenjen, illetve az ökológiai kapcsolataik jelentősen javuljanak. Az idegenhonos erdőtömbökben kialakított őshonos erdőfoltok, facsoportok biztosítják az egymástól távolabb lévő őshonos védett erdők közötti összeköttetést, mintegy „Stepping Stones”-ként  (angol jelentése: ugráló kövek – mint például amilyeneken át tudunk kelni, ugrálni egy patakon) egyes állatfajok (pl. rovarfajok) ezek segítségével érhetnek el távolabbi élőhelyeket is. Így elősegíthető a génáramlás az egyes populációk között és a kisebb testű védett állatok vándorlása.

Az élőhelyfejlesztést az idegenhonos faállományban kisebb-nagyobb lékek nyitásával kezdik a szakemberek. Ezzel a módszerrel a visszamaradó faállomány állományklímát megtartó és a szélsőséges időjárási körülményektől védő hatása elősegíti az ültetett és/vagy természetes úton megjelent, őshonos fafajú állományfoltok megmaradását. Ezzel együtt az erdei biodiverzitás védelme miatt jelentős élőhelyi elemek, mint pl. az álló-, és fekvő holtfák, az odvas fák, illetve a kifordult gyökértányérok is visszahagyásra kerülnek. Ezek a hagyományos fafajcserés átalakítás során elpusztulnának. A projekt keretében Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye védett és Natura 2000 erdőterületein kezdik meg a faállomány hosszú távú, mozaikos átalakítását.  

A projekt 350,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

 

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Őshonos fafajok a hazai erdőkbe – Tájidegen erdőállományok és fásítások átalakításának megkezdése, erdők természetvédelmi kezelése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén

KEHOP-4.1.0-15-2016-00062

Projekt tervezett időszaka:                    2017. 02. 01. – 2022. 01. 31.

A projekt becsült összköltsége:             350,00 millió Forint

Érintett megyék:                                   Borsod-Abaúj-Zemplén megye

                                                           Nógrád megye

                                                           Heves megye