Dél-hevesi Tájegység

 


SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00029

 

ÚJABB LÉPÉSEK A BNPI DÉL-HEVESI TÁJEGYSÉGBEN A MAGYAR SZÜRKEMARHÁKÉRT

 

Ha a magyar szürkemarhákról esik szó, elsősorban a Hortobágy jut eszünkbe. Pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén, a Dél-hevesi Tájegységben is legel egy jelenleg 120 egyedből álló gulya. Sőt, most egy 1,463 milliárdos projekt keretében fejlesztik a tartás körülményeit és lehetőségeit.

A saját vagyonkezelésében lévő területek természetvédelmi szempontú hasznosításával lassan már egy évtizede foglalkozik a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) a Dél-hevesi Tájegységben. A bevont terület nagysága évről évre nő. A hasznosítás egyik legfőbb eleme a napjainkban már közel 800 hektáron folyó, alapvetően túzokvédelmi szempontú szántóföldi növénytermesztés. Ezt 2013-ban egészítették ki további 360 hektár gyepterület kaszálásával és legeltetésével. Ez utóbbiban van fontos szerepe a jelenleg 120 egyedből álló, ám folyamatosan bővülő magyar szürke szarvasmarha gulyának.

Az állatok téli tartásához, a gépek és a takarmány, termények tárolásához szükséges, valamint az itt dolgozók elhelyezését szolgáló, udvarház jellegű épületegyüttes kialakítása valósulhat meg 2021 végéig. A BNPI 1,496 milliárd forintot nyert „A hosszú távú természetvédelmi területkezelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Dél-hevesi Tájegységben” című projektje keretében.

A beruházás során alakítják ki a központi épületet, amiben éppúgy helyet kap az iroda, a szociális helyiségek (öltöző, pihenő, konyha, vizesblokk), mint a telep működtetése során szükséges anyagok és eszközök zárt tárolását biztosító raktárhelyiségek. A növendék- és gulyaistállót 500 egyedből álló, vegyes ivarú és korcsoportú magyar szürke szarvasmarha állomány elhelyezésére tervezik. Ezek mellett megépülnek a különböző tárolóépületek: a gépszín, ami javítóműhelyként is szolgálhat, vagy az akár 3000 mázsa, a tájegységben megtermelt termény befogadására alkalmas szemes terménytároló. A takarmánytároló és szérűskert pedig 8000-9000 darab bála kazalban történő elhelyezését is lehetővé teszi. Ezek mellett számos kiegészítő építmény, így például mérlegház, csapadék- és szennyvízakna, fúrt kút, belső úthálózat, valamint kerítés teszi majd teljessé az „udvarház” működését.

A projekt 1,496 milliárd forintból, az Európai Unió támogatásával valósul meg. A támogatási arány 100%.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A hosszú távú természetvédelmi területkezelés infrastrukturális feltételeinek megteremtése a Dél-hevesi Tájegységben

KEHOP-4.1.0-15-2016-00029

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 10. 01. – 2023. 05. 22.

A projekt tervezett időigénye:                 69 hónap

A projekt becsült összköltsége:             1,496 milliárd Forint

Érintett megyék:                                  Heves megye