Kapu a Mátra kincseihez


SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00032KAPU A MÁTRA KINCSEIHEZ


Kiállítótér, oktató- és bemutatóközpont, valamint más oktatási célú helyiségek is helyet kapnak abban az új látogatóközpontban, amit Mátrafüreden alakít ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az épülethez egy tanösvény is csatlakozik majd, várhatóan 2018 végétől.

A Mátra természetvédelmi szempontból legértékesebb része a Mátrai Tájvédelmi Körzet, ami a Keleti- és Középső Mátrában, valamint a Nyugati Mátrában helyezkedik el. A védett területen természeti területek – középhegységi erdők különböző típusai, erdősztyepprétek, lápok –, Natura 2000 madárvédelmi terület és Natura 2000 természet-megőrzési területek is találhatók. A Mátra a kirándulók, túrázók és osztálykirándulások egyik kedvelt célpontja, így ennek a meglévő érdeklődésnek a kielégítését, a sokféle érték bemutatását szolgálja majd a látogató- és oktatási központ.

Az igazgatóság mátrafüredi tájegységirodáját bővítik ki úgy, hogy kezelőközponti feladatai mellett látogató- és oktatóközpontként is működjön. A bővítéssel korszerű irodát és eszközraktárt, természetvédelmi, oktató- és bemutatóközpontot, oktatási célú helyiségeket, valamint kiállítóteret hoznak létre. Az interaktív és virtuális elemeket is tartalmazó állandó kiállítás a vulkanikus felépítésű Mátra természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja majd be természetvédelmi kezelési szempontból.

Az iskolai csoportoknak szakvezetést, környezet- és természetvédelmi foglalkozásokat, előadásokat is kínálnak majd. A központ udvaráról induló új tanösvényen pedig a Sás-tó és a Kozmáry-kilátó érintésével, sok élmény után érnek majd vissza Mátrafüredre.

A projekt keretében megújulnak a központ közeléből induló Sár-hegyi tanösvény tájékoztató táblái, továbbá 2 új tábla is kihelyezésre kerül.

A projekt 332,66 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A támogatási arány 100%.

 

 A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kapu a Mátra kincseihez - Látogató-, oktatási- és kezelőközpont kialakítása Mátrafüreden

KEHOP-4.1.0-15-2016-00032

 Projekt tervezett időszaka:                    2016. 09. 01. – 2021. 12. 31.

A projekt tervezett időigénye:                64 hónap

A projekt becsült összköltsége:              332,66 millió Forint

Érintett megyék:                                   Heves megye