Kisvízi élőhelyek

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00058

NAGY MUNKA A KISVIZEKÉRT

Háromszáz millió forint értékben javítja a vizes élőhelyek állapotát a Mátrában és a Keleti-Cserhát területein a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Ezzel a munkával az európai közösségi jelentőségű és fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok megőrzését is szolgálják.

A klímaváltozás, illetve a táj hidrológiai viszonyainak megváltozása miatt egyes vizes élőhelyek korán kiszáradnak, sőt el is tűnnek. Jelentős problémát okoz az erdőgazdálkodási célú közlekedés és az is, hogy a patakokra épített műtárgyak befolyásolják a víz természetes folyását. A most tervbe vett fejlesztések számos helyen orvosolják ezeket a problémákat, így javítva különböző európai közösségi jelentőségű hal-, kétéltű- és hüllőfajok, továbbá fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok védelmét.

A munka során 189 kis vizes élőhelyet hoznak létre, vagy állítanak helyre kedvező élő- és szaporodóhelyeket teremtve a BNPI munkatársai. Tíznél több helyen pedig kerítést létesítenek, hogy az értékes forráslápok, gyapjúsásos láprét vagy éppen tőzegmohás fűzláp területétől távol tartsák a károsodásukat okozó nagyvadakat és a járműveket.

Helyreállítják a Pisztrángos- és a Szent Anna-tavat, elbontják a Garábi-patak fenéklépcsőjét, a helyére surrantót építenek, a Zsunyi- és a Cserkúti-patakon pedig többek között visszaállítják a meder eredeti állapotát. Ugyanakkor három bemutatóhelyet is létrehoznak, kielégítendő a természetbarátok érdeklődését.

A projekt 300,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kisvízi élőhelyek – Források, forráslápok és a kapcsolódó élőhelyek védelme a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

KEHOP-4.1.0-15-2016-00058

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 12. 01. – 2019. 12. 31.

A projekt becsült összköltsége:             300,00 millió Forint

Érintett megyék:                                   Heves megye

                                                           Nógrád megye