Földvárak

SAJTÓKÖZLEMÉNY

KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

 

A FÖLDVÁRAK LEGÚJABB VÉDŐI

A nagyközönség számára nem olyan izgalmasak a földvárak, mint kőből épült kései utódaik – a kutatók számára azonban nagyon sok érdekeset elmondanak múltunkról. Hogy ez a „beszélgetés” még sokáig folytatódhasson, pályázati forrásból 180 millió forintot fordít több földvár megóvására a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

 Bár a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területe nagyrészt Észak-Magyarország hegyvidéki területein helyezkedik el, a hegylábat ölelő alföldi területek is tartoznak hozzá, egészen a Tisza vonaláig. A hegység és a síkvidék találkozása gyakran nyújtott menedéket és élőhelyet az embereknek az őskortól kezdve napjainkig. A Bükk hegység északi és déli peremén, illetve a mélyen benyúló völgyekben vagy nagy területre kilátást nyújtó hegyormokon több őskori (bronzkori, vaskori), illetve kora középkori földvár és erődített telep ismert.

A 2018 végéig tartó, 180 millió forint értékű projekt keretében 7 helyszínen terveznek állagmegóvást, helyreállítást Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében. A munka három nagy kiterjedésű, több korszakon át lakott földvárat, négy kisebb kiterjedésű földvárat érint.

A munka egyik fő eleme a földvárak rekonstrukciója a bolygatások, roncsolások rendezésével, megszüntetésével. Kiépítenek olyan műszaki létesítményeket is, amelyek kiküszöbölik a veszélyeztető tevékenységeket, illetve ezek káros hatásait. Ugyancsak fontos az élőhelyen nem őshonos vagy agresszíven terjeszkedő fajok egyedeinek eltávolítása, illetve más, az eredeti növényzet regenerációját elősegítő beavatkozásokat is elvégeznek.

A légi lézerszkennelt felvételek (LiDAR) készítésével és felszíni régészeti vizsgálatokkal a földvárak kiterjedését, objektumaik elhelyezkedését is pontosítják.

 Az állagmegóvás pedig lehetővé teszi a földvárak hosszú távú fenntartását, tanulmányozhatóságukat és természetvédelmi célú bemutatásukat.

A projekt 180,00 millió forintból az Európai Unió támogatásával valósul meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

 

A projekt:                                             Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Földvárak, tájképi és kulturális értékeink – Földvárak természet- és tájvédelmi rehabilitációja a BNPI területén

KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

Projekt tervezett időszaka:                    2016. 09. 01. – 2018. 12. 31.

A projekt tervezett időigénye:                 28 hónap

A projekt becsült összköltsége:             180.000.002,- Ft (nettó)

Érintett megyék:                                            Borsod-Abaúj-Zemplén